Wandelreis – pelgrimage Assisi naar Rome
26 april – 5 mei 2024

Graag nodig ik u uit voor deelname aan deze bijzondere wandelreis. Stap voor stap onderweg in wat het ‘hier en nu’ laat zien en ervaren.  Dat maakt misschien een pelgrimstocht anders dan een ‘gewone’ wandelreis? Het onderweg zijn, de omgeving, de natuur, de stilte kan belangrijker zijn dan het aankomen. Natuurlijk beleefd ieder op eigen wijze wat het lopen met je doet.

Voor de heilige Franciscus in wiens voetsporen wij lopen rondom Assisi, was de natuur erg belangrijk. Zijn levensstijl van soberheid en eenvoud kan een bron van een inspiratie voor ons zijn. Zijn prachtige Zonnelied bezingt de schepping in termen van broeder en zuster. De huidige paus heeft de naam Franciscus aangenomen als eerbetoon aan deze middeleeuwse pelgrim die zo krachtig de natuur beleefde. De huidige paus zal “De noodkreet van Moeder Aarde” in zijn klimaatstrijd altijd laten horen.

Rondom Assisi krijgen we voldoende ‘voedsel voor de ziel’ om de tocht te vervolgen. Stap voor stap, met momenten van stilte, verhalen en kleine wegwijzertjes, brengt de oude Franse pelgrimsroute ons naar de, Eeuwige stad, Rome.

Wat betreft de wandelafstanden, nooit zal het 20 km aaneengesloten zijn. We lopen altijd een gedeelte voor en na de lunch. In overleg met de gids wordt steeds de route bekeken.

Op de site van DrieTour reisorganisatie kunt u met onderstaande link de reis bekijken en inschrijven.

Maatwerkreis Italië Wandelreis Pelgrimage o.l.v. Mw. A.J.M. Ketelaars-van de Ven (drietour.nl

Reisbegeleiding door:  

Jeanne Ketelaars- vd Ven, 66 jaar, gehuwd, 4 volwassen kinderen en kleinkinderen.

Als reisleider onderweg zijn met een reisgroep is altijd verrassend. Gelukkig heb ik vaker tijd kunnen nemen om als reis-begeleider of deelnemer te genieten van het samen onderweg zijn.

Mijn achtergrond:

In de jaren ’80, tijdens mijn werk als wijkverpleegkundige ben ik aan de deeltijdopleiding theologie begonnen. Na afronding van deze studie ben ik 15 jaar werkzaam geweest als leraar levensbeschouwing/filosofie aan een middelbaar school en Fontys. Na nog gewerkt te hebben als onderwijsgedelegeerde bij het bisdom van ‘s-Hertogenbosch ben ik nu aangekomen in het mooie pastorale werk bij religieuzen.

PROGRAMMA

Bestemming:              Assisi-Rome Wandelreis/ Pelgrimage

Reisleiding:                Mw. A.J.M.  Ketelaars-van de Ven

Reisdata:                    26/04 – 05/05 2024

Reisduur:                    10 dagen

De Via Franciscus is een oude pelgrimsroute van Florence naar Rome, twee steden die door de Heilige Franciscus regelmatig bezocht werden. 800 jaar geleden is hij geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Franciscus van Assisi maakte lange voetreizen door heel Umbrië. De natuur en de stilte waren grote inspiratiebronnen voor hem. De eerste dagen van deze reis lopen we in zijn voetsporen rondom Assisi.

De Via Franciscus is een oude pelgrimsroute van Canterbury (Engeland) over Frankrijk en Zwitserland naar Rome (Italië). De naam betekent letterlijk: route die uit Frankrijk komt. De route volgt zoveel mogelijk historische routes, gekend vanuit tochtverslagen uit de vroege middeleeuwen. Daarna loopt ze verder naar de hiel van Italië in Leuca, tijdens de Middeleeuwen de haven waar men inscheepte bij een pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Wij lopen deze route de laatste vier dagen waarna de reis eindigt in Rome.

‘Moderne pelgrims – Onderweg in het hier en nu’

Deze wandelreis kenmerkt zich door het lopen van oude pelgrimsroutes.

Het idee bij deze pelgrimage is dat het onderweg zijn belangrijker kan zijn dan het aankomen. ‘Juist omdat je als pelgrim even je wereld bent uitgelopen kunnen ontmoetingen onderweg verrassend zijn’. Tijdens deze pelgrimage worden er richting wijzers aangeboden ter inspiratie en verdieping.

Dag 1, Vrijdag 26/04: Naar Assisi

We vliegen van Schiphol naar Rome en worden met een bus vervoerd naar Assisi. Diner en overnachting in Assisi.

Dag 2, Zaterdag 27/04: Wandeling rond Assisi 10 km

 Deze dag wordt er in de buurt van Assisi gewandeld met een gids. Ook zal er tijd zijn om in Assisi de plaatsen van Franciscus te bezoeken.  (Bijv. Monte Subasio da Stazzi-Giro ad Anello-: )

Dag 3, Zondag 28/04: Wandeling Assisi-Spello 13 km

Er wordt met de gids gewandeld van Assisi naar Spello. Door het prachtige landschap van Umbrië met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden. Tot slot bezoeken we Spello, een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Waarna we terug keren naar Assisi.

Dag 4, Maandag 29/04: Busdag Assisi-Vetralla 150 km

Na het ontbijt gaan we met de bus naar de volgende overnachtingsplek, Vetralla. Onderweg wordt gestopt in het historische stadje Viterbo, bekend om het pauselijk paleis en twee heel oude kerken.

U krijgt hier een rondleiding van 2 uur. Daarna naar Bolsena, prachtig gelegen aan het meer van Bolsena. Tenslotte door naar Vetralla. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 5, Dinsdag 30/04: Wandeldag Vetralla-Sutri 22 km

Vandaag wandelt u o.l.v. een gids. De route begint gelijk te klimmen over een netwerk van schaduwrijke bospaden naar de restanten van de Torro di Vico Matrino. Langzaam dalend wandelen we daarna tussen de hazelnootplantages in de richting van het middeleeuwse stadje Capranica, waarvan het schipvormige, historische centrum de steven op Rome gericht heeft. We volgen een landelijke weg naar Sutri, dat dankzij de romaanse kathedraal van verre herkenbaar is. De bagage wordt per bus vervoerd. Diner en overnachting in Sutri.

Dag 6, Woensdag 01/05: Wandeldag Sutri-Campagnano 25 km

Vertrek met uw gids en wandelen naar Campagnano. U wandelt door het akkerlandschap van Lazio, langs boerenweggetjes, olijfboomgaarden en wijngaarden. Naarmate we Campagnano di Roma naderen neemt de bebouwing toe. Het mooie renaissancestadje Campagnano di Roma, met zijn schitterende pleinen en Barokke Paleizen, is het eindpunt van deze etappe.

De bagage wordt nagebracht. Diner en overnachting in Campagnano.

Dag 7, Donderdag 02/05: Wandeldag Campagnano-Isola Farnese 24 km

Vertrek met uw gids. Deze dag wordt er gewandeld van Campagnano naar Isola Farnese. De Via Francigena gaat over rustige wegen en paden door het akkerlandschap in de richting van het Parco di Veii. Hier kunt u de vele Etruskische en Romeinse monumenten bewonderen. We wandelen afwisselend door bossen en velden naar het schilderachtige Isola Franese. De bagage wordt wederom nagebracht. Diner en overnachting in Isola Farnese.

Dag 8, Vrijdag 03/05: Wandeldag Isola Farnese-Rome 16 km

Het laatste wandeltraject alweer. U wandelt met uw gids van Isola Farnese naar Romelangs de Via Trionfale door de buitenwijken van Rome naar het Vaticaan. Dit is de route die de zegevierende legioenen aflegden bij hun intocht in de eeuwige stad. Op de Monte Mario kunt u voor het eerst de koepel van de Sint Pieters Basiliek zien. U bent er bijna. Rome met zijn talloze monumenten, is de perfecte afsluiter voor deze mooie wandelreis. De bagage wordt wederom nagebracht. Diner en overnachting in Rome.

Dag 9, Zaterdag 04/05: Vrije dag

Een heerlijke vrije dag in Rome, waarop uiteraard ook veel gelopen zal (kan) worden.  Deze dag is er geen gids bij u en kunt u zelf uw planning maken.

Dag 10, Zondag 05/05: Terug naar huis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht van Rome naar Nederland.

Reisoverzicht

Maatwerkreis Italië Wandelreis Pelgrimage

o.l.v. Mw. A.J.M. Ketelaars-van de Ven

 • 10 dagen vanaf 2387,-

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Rome v.v.
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg.
 • Vervoer ter plaatse op dag 1, 4 en 10
 • Bagagetransport op alle wandeldagen
 • Verblijf in 3- of 4-sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Engelstalige gids bij alle wandeldagen
 • Toeristenbelasting
 • Fooienbedrag             
 •                                         Niet inbegrepen
 • 1-persoonskamer toeslag 460,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches
 • Evt. entreegelden
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lokaal transport per OV of taxi van/naar start- en eindpunt van wandelingen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 10 personen.
Prijs onder voorbehoud van beschikbaarheid vluchten.

De wandelingen kunnen in overleg met de gids ingekort worden, door aan het einde van het traject eerder met lokaal vervoer door te reizen naar het hotel of in de ochtend wat later op het traject uit te stappen en te starten met de wandeling.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting