Stilteretraite op Iona-eiland bij Schotland, 12 – 17 mei

‘Neem mij aan zoals ik ben,
zuiver uit wie ik zal zijn
druk Uw zegel op mijn ziel
en leef in mij’
(John L. Bell – Iona)

iona-bay1Tijdens deze stilteretraite op het spirituele eiland Iona van 12 – 17 mei, laat Joke Litjens je kennismaken met de stilte en rust van het eiland, verbindt zij je met jezelf, anderen en God en ontmoet je leden van de Iona-community.
Wind in de haren. De zon op mijn gezicht. Het kabbelen van het water. En af en toe de roep van een vogel. Verder is het stil. Overal zie ik het diepblauwe water en aan de horizon eilandjes. Heuvels, stenen, schapen, een geur die ik niet zo snel kan thuisbrengen. Alle zintuigen staan open en worden verwend. Geen straatlantaarns. Slechts een enkele auto. De abdij zie je op heel veel plekken. Het is het hart van het eiland.
 
Iona, al na twee dagen voel ik wat dit eiland met me doet. De rust en stilte komen binnen. Dit is een plek waar hemel en aarde elkaar raken. Wat inspirerend; een spirituele plek. Alleen al het zicht op de abdij, met prachtige wolkenluchten en water op de achtergrond, doet me stil staan. Om het op me in te laten werken. De eerste avond loop ik met het licht van de maan naar de abdij. Ik loop de kerk binnen. Heel veel kaarsen branden. Bij iedere stoel één, op z’n Engels. De eenvoud en de taal van de viering raken me; zomaar stromen de tranen.
 
Iona, een eiland aan de westkust van Schotland, behoort tot de Binnen-Hebriden. Het eiland telt circa 175 inwoners.  De Ierse monnik Columba kwam in 563 op Iona aan en stichtte hier een klein klooster vanwaar hij het christendom over Schotland verspreidde. Nu is Iona een Keltisch-christelijke plek die een bezielende en inspirerende uitstraling heeft. Verbonden zijn met de natuur, jezelf, anderen en God

abdij-2In de gerestaureerde abdij wonen geen monniken of monialen. Het is het thuis van leden van de Iona Community. In de abdij worden wekelijks retraites gegeven. De leden komen regelmatig terug voor voeding en bezieling. Ze wonen verspreid over de wereld en ter plekke leven ze de bezieling van Iona. Ze dragen bij aan activiteiten van vrede en gerechtigheid.

PROGRAMMA

Dag 1 Vrijdag 12 mei
Met een directe KLM vlucht vlieg je van Amsterdam naar het Schotse Glasgow. Een touringcar brengt je in circa 3 ½ uur door de schitterende Schotse hooglanden naar Fionnphort. Tijdens de busrit start al de retraite. Na een korte meditatie reis je verder in stilte.

Met de ferry vaar je vervolgens naar het eiland Mull om vandaar uit de ferry te nemen naar het spirituele eiland Iona. Je wandelt in circa vijf minuten naar hotel Argyll waar je de komende periode verblijft.

Na het diner in het restaurant van hotel Argyll loop je in stilte naar de Abdij. Hier kun je om 19:30 uur de avondviering bijwonen.

Dag 2 Zaterdag 13 mei

Het hotel serveert ’s morgens om 08:00 uur een uitgebreid Engels ontbijt.
Daarna wandel je richting de abdij waar je om 09:00 uur de ochtendviering kunt bijwonen, gevolgd door stilte.

Abdij Iona 

De Abdij van Iona is het spirituele hart van het eiland, gesticht door
St. Columba met zijn 12 volgelingen.
Het isabbey-binnen-2 vanaf hier dat St. Columba het christendom over Schotland verder heeft verspreid. Oorspronkelijk bouwden St. Columba een klein klooster uit hout, vlechtwerk en leem. Rond 1200 is het voormalige klooster omgevormd tot een Benedictijner abdij.
De architectuur van de Abdij werd bepaald door de kloostergemeenschap en de pelgrims en is ontwikkeld om aan hun wensen te voldoen.
Na een periode van verlatenheid startte men in 1938 met de restauratie van de abdij die in 1965 is voltooid tot wat de abdij nu is.
Na afloop van de ochtendviering bezoek je in stilte de abdij met haar karakteristieke kloostertuin, museum, het kerkhof en het dodenstraatje.

Stiltewandeling naar Dun I
Na de lunch, die je op eigen gelegenheid gebruikt, wandel je, na een korte meditatie, in stilte naar het hoogste punt van het eiland Dun I, op 101 meter hoogte. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de Hebridean eilanden. Ook heb je zicht over het geheel van Iona; van Martyr’s Bay tot Columba’s bay tot het witte strand van de monniken.
In de buurt van Dun I ligt de put van de eeuwige jeugd. Het is op deze plek waar pelgrims vaak hun gezichten wassen met het water als een manier van zoeken naar een nieuw begin in hun leven.

Na het diner in het restaurant van hotel Argyll loop je in stilte naar de Abdij. Hier kun je om 19:30 uur de avondviering bijwonen.

Dag 3 Zondag 14 mei
Het hotel serveert ’s morgens om 08:00 uur een uitgebreid Engels ontbijt. Daarna wandel je richting de abdij waar je om 10:30 uur de zondagsviering bijwoont in de abdij. Aansluitend volgt, onder het genot van een kop koffie, een ontmoeting met leden van de Iona-community. Zij vertellen over hun werk en inspiratie.

Iona-community

In 1938 stichtte George MacLeod de Iona-community, een oecumenische gemeenschap die zoekt naar andere iona3manieren om het evangelie in deze tijd vorm te geven. Op dit moment telt de gemeenschap circa 250 leden, mannen en vrouwen uit verschillende lagen van de bevolking, vanuit verschillende kerkelijke achtergronden en tradities. Het doel is het gezamenlijke leven te herbouwen met nadruk op de oecumene. Binnen de community is een aantal regels van toepassing:
– Dagelijkse gebed en Bijbellezen
– Wederzijdse rekenschap voor het gebruik van geld en tijd
– Geregelde onderlinge ontmoetingen
– Actie voor en bezinning op gerechtigheid, vrede en de heelheid van de schepping
Na afloop van deze bijzondere ontmoeting lunch je in het hotel, waarna je eigen tijd hebt om te wandelen, schrijven of lezen.

Het diner gebruik je in het restaurant van hotel Argyll, waarna je in stilte naar de Abdij loopt. Hier kun je om 19:30 uur de avondviering bijwonen.

Dag 4 Maandag 15 mei
Het hotel serveert ’s morgens om 08:00 uur een uitgebreid Engels ontbijt. Daarna wandel je richting de abdij waar je om 09:00 uur de ochtendviering kunt bijwonen, waarna stilte volgt.

iona2

St. Columba’s Bay
In stilte wandel je naar Columba’s Bay aan de zuidkant van het eiland; de plaats waar St. Columba en zijn 12 volgelingen in 563 op Iona aankwamen. Een indrukwekkende vier uur durende meditatieve wandeling  waarbij je je zintuigen kunt openen. Geniet van de prachtige flora en fauna van het eiland; rotsen, stranden, stenen, vogels, bloemen……  Als de mogelijkheid er is, wandel dan ook nog even naar Sithean (de heuvel van de Engelen). Het schijnt dat St. Columba hier omgeven door engelen in gebed is gezien… een bijzondere plek.

De lunch gebruik je op eigen gelegenheid, waarna je eigen tijd hebt om alle indrukken op je in te laten werken.

Het diner gebruik je in het restaurant van hotel Argyll, waarna je in stilte naar de Abdij loopt. Hier kun je om 19:30 uur de avondviering bijwonen.

Dag 5 Dinsdag 16 mei
Het hotel serveert ’s morgens om 08:00 uur een uitgebreid Engels ontbijt. Daarna wandel je richting de abdij waar je om 09:00 uur de ochtendviering kunt bijwonen, waarna stilte volgt. Tegen het einde van de ochtend kun je deelnemen aan een pelgrimage vanuit de Iona Community.

argyll-hotelHet diner gebruik je in het restaurant van hotel Argyll, waarna je in stilte naar de Abdij loopt. Hier kun je om 19:30 uur de avondviering bijwonen.
Dag 6 Woensdag 17 mei
Na het ontbijt reis je in stilte per boot en bus richting Glasgow vanwaar je terugvliegt met KLM naar Amsterdam.
PRIJSINFORMATIE

Prijs:  € 1198,–

Inclusief:
– rechstreekse vlucht met KLM van Amsterdam – Glasgow v.v.
– transfer per touringcar naar Isle of Mull
– Ferry Oban – Craignure v.v.
– Ferry Fionphort – Iona v.v.
– 5 overnachtingen in een tweepersoonskamer in hotel Argyll op basis van halfpension
– Zondagse lunch
– entree abdij en museum
– ontmoeting met leden van de Iona-community
– meditaties
– persoonlijke gesprekken
– begeleiding Joke Litjens

Exclusief:
– toeslag ruimbagage KLM € 55,-
– toeslag 1-persoonskamer € 100,-
– toeslag tweepersoonskamer met zeezicht € 85,- per persoon
– overige lunches
– persoonlijke uitgaven
– reisverzekering
– annuleringsverzekering

BOEKEN: DRIETOUR.NL