Iona, retraite 26 – 31 augustus 2019

Vol!

Drietour.nl

‘Neem mij aan zoals ik ben,
zuiver uit wie ik zal zijn
druk Uw zegel op mijn ziel
en leef in mij’
(John L. Bell – Iona)

 

 

 

 

 

Wind in de haren, de zon op mijn gezicht, het kabbelen van het water, af en toe de roep van een vogel, verder is het stil. Overal zie ik het diepblauwe water, aan de horizon eilandjes. Heuvels, stenen, schapen, een geur die ik niet zo snel kan thuisbrengen. Alle zintuigen staan open en worden verwend.
Geen straatlantaarns, een enkele auto. De abdij zie je op heel veel plekken, het is het hart van het eiland.

Iona, al na twee dagen voel ik wat dit eiland met me doet. De rust en de stilte komen binnen. Dit is een plek waar hemel en aarde elkaar raken, inspirerend, een spirituele plek. Alleen al het zicht op de abdij, met prachtige wolkenluchten en water op de achtergrond doet me stilstaan, om op me in te laten werken. De eerste avond loop ik met het licht van de maan naar de abdij. Ik loop de kerk binnen, heel veel kaarsen branden, bij iedere stoel één, op z’n Engels. De eenvoud en de taal van de viering raken me, zomaar stromen de tranen.

Iona
Iona is een eiland aan de westkust van Schotland. Het behoort tot de Binnen-Hebriden. Het eiland telt ongeveer 175 inwoners. De oppervlakte is 8,77 km² en het hoogste punt is 101 m. De Ierse monnik Columba kwam hier in 563 aan. Het is nu een Keltisch-christelijke plek die een bezielende en inspirerende uitstraling heeft.
Verbonden zijn met de natuur, met jezelf, met anderen, met God heeft steeds opnieuw heling nodig is. We zijn gewonde en kwetsbare mensen, heling doet weer stromen wat vast zit of geblokkeerd is geraakt.
In de abdij wonen geen monniken of monialen. Het is het thuis van leden van de Iona Community, waar wekelijks retraites worden gegeven. De leden komen regelmatig voorvoeding en bezieling terug. Ze wonen verspreid over de wereld en ter plekke leven ze de bezieling van Iona. Ze dragen bij aan activiteiten van vrede en gerechtigheid.

De abdij is oud en gerestaureerd. De vieringen hebben een eigen vorm en opbouw ook door de week heen. Ze zingen hun eigen Ionaliederen.

In deze retraite kies ik niet voor verblijf in de abdij, ivm slapen in slaapzalen, maar voor een hotel. De meditaties kan ik dan ook zelf geven.

 

 

Programma  (onder voorbehoud)
Maandag 26 augustus 2019
Een reisdag, van Amsterdam naar Iona, vliegtuig-bus-boot-bus-boot, als of je naar het eind van de wereld gaat. Tijdens de busreis begint de retraite al.
We reizen na een meditatie in stilte.
’s Avonds diner in het reataurant van het hotel, daarna lopen we in stilte naar de abdij waar om 19.30 de avondviering is.

Dinsdag 27 augustus 2019
Na het ontbijt –uitgebreid op z’n Engels om 8.00 uur- lopen we naar de abdij voor de ochtendviering die om 9.00 uur begint. Daarna blijven we in stilte in en om de abdij. Vanaf 10.00 uur bezoeken we in stilte de abdij, met een karakteristieke kloostertuin, museum, het kerkhof en het dodenstraatje.
Er is voor ieder een headset met uitleg.
Lunchen doet ieder op eigen gelegenheid. Er is een Sparwinkel, er zijn verschillende andere mogelijkheden, ook in ons hotel kun je een kop soep of sandwich eten.
’s Middags wandelen we in stilte – voor wie wil en kan- naar het hoogste punt, Dun I. We kunnen 180 ˚ om ons heen kijken – een meditatie onderweg.
Op het einde van de middag komen we samen in het hotel.
Diner.
Avondviering.

Woensdag 28 augustus 2019
Na het ontbijt –om 8.00 uur- lopen we naar de abdij voor de ochtendviering die om 9.00 uur begint.
Daarna een stilte-wandeling met meditatie.
13.00 uur Lunchen we samen in het hotel.
Middag: eigen tijd om bv te wandelen-schrijven-lezen-ergens zitten buiten.
17.00 uur komen we samen.
Daarna diner en avondviering.

Donderdag 29 oktober
Na het ontbijt gaan we naar de ochtendviering.
Daarna wandelen we in stilte naar Columba’s Bay, de zuidkant van het eiland. Hier kwam Columba ooit aan land. Rotsen- zandstrand- én met prachtige stenen- heel bijzonder. Een plek om er te verwijlen. Als het weer het toelaat….
We zijn een kleine vier uur onderweg, een meditatie -wandelen in stilte- ieder neemt zelf water en wat te eten mee.
Na 13.30 zijn we terug en is er eigen tijd.
Op het einde van de middag komen we samen, daarna weer diner en avondviering.

Vrijdag 30 augustus 2019
Ontbijt en ochtendviering.
Een stilte-wandeling en meditatie in het katholieke kapel.
Daarna eigen tijd.
Op het einde van de middag komen we samen, daarna weer diner en avondviering.

Zaterdag 31 augustus 2019
Na het ontbijt vertrekken we en reizen we met boot-bus-weer in stilte- en vanaf Glasgow met het vliegtuig naar Schiphol.

 

 

 

 

 

 

De reis naar Iona is een reis van loslaten, de tijd nemen, een pelgrimstocht. We vliegen van Schiphol naar Glasgow, daar wacht de bus ons op en brengt ons dwars door de Schotse Hooglanden naar Oban. In de bus zal de eerste meditatie klinken en zal stilte ons helpen tot onszelf te komen. Vandaar met de boot naar Graignure. We vervolgen met de bus naar Fionnphort, daar brengt de pont ons in 10 minuten naar het eiland Iona. Het Argyll hotel, ligt op 5 minuten lopen van de pont.
Een lange reis door een prachtig landschap.
Deze retraite op Iona is ook geschikt voor mensen die de rust en de inspiratie van Iona zoeken en niet lang kunnen wandelen. Maar wel  15 minuten van het hotel naar de Abdij kunnen lopen.

Staffa
Staffa is een onbewoond eiland op een half uur varen van Iona. Op Staffa kun je wandelen naar Fingalls Cave, een grot die Mendelssohn inspireerde tot een muziekstuk, de bekende ouverture De Hebriden- Fingall’s Cave. De boot zet je af op Staffa en haalt je een uur later weer op. Kosten £ 30,00.
Bij goed weer kun je deze excursie ’s ochtends en ’s middags maken, dit is facultatief voor wie wil.

Meer informatie een aanmelden:
Reisnummer: DGRGB6D190826
Reisdatum: 26 t/m 31 augustus 2019
Reissom: € 1299,– bij minimum aantal deelnemers: 15
Prijs onder voorbehoud van daadwerkelijke prijzen KLM bij boeking en koers van het Engelse pond.
U kunt boeken tot 1 november 2018 (ivm optie hotel)

Inbegrepen
– Vliegreis per KLM naar Glasgow en v.v. incl. luchthavenbelastingen
– Transfer ter plaatse per comfortabele bus van/naar luchthaven Glasgow – Iona
– Veerdienst Oban – Craignure v.v.
– Verblijf in het comfortabele Argyll hotel
– Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en 2-gangen diner)
– Entreegeld Abdij van Iona
– Fooiengeld voor hotel, bus en ferry)
– Kennismakingsbijeenkomst vooraf
– DrieTour reisleiding Joke Litjens

Niet inbegrepen
– Toeslag éénpersoonskamer € 125,-
– Ruimbagage ca. KLM € 50,- retour
– Lunches
– Drankjes
– Optionele excursies
– Persoonlijke uitgaven
– Reis- en annuleringsverzekering
– Calamiteitenfonds
– Wat verder niet bij Inbegrepen vermeldt staat