Impressie Romereis, 2 – 7 oktober 2020

Genoten van deze, voor mij wel heel bijzondere reis, ook best wel een boodschap meegekregen.
Joke en Stijn, jullie hebben deze Rome reis voor mij echt heel bijzonder gemaakt, moest in het begin wel even wennen om een beetje betutteld te worden.
Jullie deden dat trouwens heel goed. Het was voor mij dan ook een totaal andere manier van reizen , maar ik heb genoten!!!
Henk

Schiphol, vrijdag 2 oktober 2020, 7 uur in de morgen. We staan er.
Pas dan besef ik dat het echt waar is: de Rome reis is begonnen. Lang bleef het onzeker. Kunnen we wel naar Italië afreizen vanwege eventuele corona beperkingen.
Maar ook kan ik zelf zo’n reis wel aan vanwege problemen met lopen.
Nu gaan we en zijn alle twijfels voorbij.

Wat is het een geweldige ervaring geworden. Ik had het niet willen missen.
Allereerst denk ik aan de sfeer in de groep. De aandacht voor elkaar, de aandacht voor mij als ik wat achterbleef. De inzet en zorg van Joke en Stijn om er ondanks de nadelen van corona een mooie reis van te maken.
Persoonlijk denk ik ook aan de steun van Joke als het voor mij toch wel wat te veel was.

Als ik over hoogtepunten nadenk dan vond ik heel bijzonder de rust en ruimte in Rome. Het feit dat je over het – in de avond prachtig verlichte- St. Pieterplein loopt zonder de honderden toeristen achter hun reisleiders aan.
Ik heb dit ook ervaren bij het bezoek aan de Sixtijnse kapel. Twee jaar geleden ben ik in paniek vanwege de hordes pratende toeristen weggevlucht en nu kon ik in alle rust genieten van de prachtige fresco’s in deze bijzondere ruimte en de sfeer goed in me opnemen.
Bijzonder vond ik ook de tocht naar Castel Gandolfo, het buitenverblijf van de Paus. We hebben het paleis ook van binnen kunnen bezichtigen. Door de ramen heb je een prachtig uitzicht over het lager gelegen meer. Aan de oever van dat meer hebben we na een mooie wandeling onze lunch gebruikt. Een unieke plek.
Een heel andere ervaring was het bezoek aan het museum voor 21e eeuwse kunst Maxxi. Ik was onder de indruk van het imposante gebouw van de architecte Zaha Hadid.

Tot slot wil ik ook de meditatieve momenten gehouden door Joke noemen.
Zaterdags in de kerk aan het Piazza del Popolo raakte ik ontroerd en dankbaar dat ik daar nu toch zomaar was. Vooral het gedicht van Hans Andreas “Anders” sprak mij aan.
Maar ook de laatste meditatie in het mooie kloosterhof van een Romeinse kathedraal waar we in de buitenlucht voor de eerste keer samen konden zingen.

Alles bij elkaar maakte het voor mij een onvergetelijke reis met dank aan Joke en Stijn voor hun inzet en optimisme, ook als het niet altijd door de corona maatregelen op rolletjes liep.
Nel

Vooraf had ik een zekere reserve ten aanzien van deze reis. Maar ik heb echt genoten. Ik wilde graag de ruimte voor een persoonlijke invulling van de reis en enkele highlights zien. Daar was ruimte voor en misschien nog wel belangrijker het werd ook door de andere reisgenoten geaccepteerd. En zo hebben we met elkaar de Sixtijnse kapel bezocht. Er was gewoon een goede sfeer in de groep.
Het hightlight onder de niet high lights was voor mij Castel Gandolfo met de tuinen en de wandeling voor en na de lunch. Voor andere reisgenoten misschien iets te veel van het goede, maar ik geniet van zo’n wandeling langs een meer onder een lekker zonnetje.
Het bezoek aan het kerkhof had achterwege mogen blijven. De aansluitende lunch krijgt van mij een 1. Slechte locatie langs een drukke weg en onsympathieke bediening.

Al voor het vertrek had deze reis een avontuurlijk accent vanwege alle omstandigheden rond corona. Jullie hebben dat als reisleiding goed opgevangen. Mijn complimenten hoe jullie zo’n divers gezelschap hebben begeleid. De enthousiaste verhalen van Stijn zijn een echte verrijking. Je merkt aan alles dat hij een fan is van deze stad. Het heeft mij de laatste weken ook gemotiveerd zijn zaterdagse columns te gaan lezen.

Het was een unieke reis. Met mondkapje waren we de enige vermomde buitenlandse toeristen. Daar heb ik van genoten.
Rob

Ondanks alle Corona-improvisaties hebben we er met elkaar een mooie reis van gemaakt vind ik. Het hotel is m.i. niet voor herhaling vatbaar maar ik geloof dat iedereen daar zo over dacht.

Ik heb genoten van alle nieuwe dingen die ik weer mocht zien. Eigenlijk ben je in Rome nooit uitgekeken maar ik zou het wel heel leuk vinden als jullie over 2 jaar een combinatie maken met Assisi. Ik ga dan beslist weer mee.

De combinatie Joke/Stijn is een sterk nummer om het maar eens populair te zeggen. Jullie vullen elkaar uitstekend aan en ik hoop voor jullie en de reisgenoten dat deze combinatie nog veel reizen mag organiseren.

Kortom, ik heb het prima naar mijn zin gehad.
Agnes

Ik vond het een mooi programma, en wonderbaarlijk dat het is door gegaan. Ik weet zeker dat er meer is tussen hemel en aarde.  Mijn wens is vervuld om na de dood van mijn man nog één keer naar Rome te mogen.  De uitleg overal van Stijn, mooi, zoveel wist hij er van. Het bijzondere moment op de begraafplaats… Alleen het moderne museum, een prachtig gebouw, maar we hadden te weinig tijd.
Roseriet

En toen waren we er, en aan de wandel. Ik vond het gelijk heel bijzonder, hoe hele oude ruines gewoon opgenomen zijn in een bruisende stad. Het sleutelgat viel wat tegen, maar de tuin met de rust en het prachtige uitzicht was super.
Toen naar het hotel, prima kamer, prima plek. Alleen het ontbijt viel tegen maar dat is wellicht Italiaans, slechts 2 halve stukjes
brood die niet eens vers leken te zijn en verder voorverpakt spul, nooit een eitje, geen fruit…. Gelukkig wel een lekkere koffiemachine ?
’s Avonds onze eerste keer in het vaticaan, wat prachtig met die rustige verlichting, een uitgestorven plein waar zoveel mensen al hun voetstappen hebben staan en wat we al zo vaak op televisie hebben gezien, maar nu echt….

De volgende dag de stadswandeling. Wij zijn eigenlijk niet van die stads toeristen maar met alle verhalen van Stijn was het echt leuk om te doen, om de geschiedenis te horen, om dingen te zien waar we normaal aan voorbij waren gelopen.
Gelukkig mocht de meditatie onverwacht in een andere kerk plaatsvinden.
Het lunch restaurant met keuzebuffet was heerlijk
’s middags gingen wij even apart van de groep, fijn dat dit kon.

Wat een geluk hadden wij dat er niemand was, we hebben op ons gemak de verschillende highlights kunnen doen, dit zal nooit meer zo zijn.

Zondagochtend in alle vroegte naar de St Pieter, jammer dat de Italianen niet goed communiceren over openingstijden, maar ons wachten werd beloond, een bijna lege kerk. Zo hebben we ook, bijna alleen, de cupulo beklommen, heerlijk! Daarna naar de kerk der Friezen, leuk om een stukje geschiedenis te horen, de preek was helaas minder, maar ja…
En toen op een top plek naar de paus kunnen luisteren met een fantastische commentator ?, misschien viel het jou niet op Stijn,
maar passerende mensen stonden wel gek te kijken, die wisten niet dat wij oortjes hadden, dat maakte het voor ons extra leuk.
En wat een cadeautje dat we de encycliek kregen, een stukje kerkgeschiedenis dat wij onverwacht mee mochten maken!
’s Middags een wandeling door weer een heel ander stuk Rome, áls ik dan naar een stad ga, dan graag zo. En een lekker terrasje.
Weer veel geleerd van Stijn, ook over Cecilia.

De volgende dag naar het zomerpaleis. Hoe bijzonder dat we daar een ‘privé rondleiding’ kregen. En hoe onverwacht toen we opeens een tocht door de tuinen gingen maken. Daarna de wandeling naar het restaurant, ja, dit was niet zo gepland allemaal, maar ik vond het een heerlijke dag.

En toen was het alweer de laatste dag. Het kerkhof, tja, het is wel geschiedenis, maar dit had van mij niet zo gehoeven.
De meditatie in de ‘kloostergang’ was weer een onverwacht cadeau. Een prachtige plek, een heerlijke meditatie en zelfs nog kunnen zingen met elkaar ?.
Helaas was het lunchrestaurant tussen de uitlaatgassen een tegenvaller, binnen zag het er beter uit, maar ja…
Super, het Vaticaans Museum en in het bijzonder de Sixtijnse kapel, doordat het zo ongelooflijk rustig was hebben we het kunnen zien op een manier die nooit meer voor zal komen.

Met respect en bewondering heb ik gezien hoe jullie alles steeds weer in goede banen hebben geleid, alle dingen die anders waren dan anders, die onvoorzien waren, er was aandacht voor iedereen.
Marion

Ik kijk terug op een mooie reis.
Wat ik een beetje heb gemist is het ’s middags nog even bij elkaar komen als groep om de dag te evalueren.
Bij een volgende reis zou een restaurant in het hotel mijn voorkeur hebben. Ik besef ook dat dat tijdens deze
reis praktisch niet mogelijk was. En het zal voor mij geen breekpunt zijn.
Dat de schrik en angst voor Corona er bij de Italianen goed in zit was te merken in het hotel.
Voor de rest is het voor mij ook nog altijd wennen dat in Italië er alles op gericht is om de warmte buiten te houden.
Als je ’s middags terugkomt zijn alle luiken, ramen en gordijnen dicht waardoor je soms al snel met kunstlicht moest
werken.
Ik hou van de lucht.
Mieke