Impressie retraite ‘De kunst van het loslaten’ 2016

‘Heel dankbaar ben ik dat ik deze retraite heb mogen bijwonen. Want in deze dagen ben ik opnieuw geboren. Het bracht in mij een geborgen gevoel.
Een gevoel dat ik besta. Dat ik daar ook recht op heb. Dat ik mag zijn die ik echt ben. Bij Joke en de groep voelde ik me veilig. De koestering voelde als een warme deken om me heen. Een gevoel dat niets mij kon gebeuren.
Dit gevoel hoop ik vast te houden’.
Anita

‘De vorm van de retraite en de opbouw van het thema: “loslaten hoe doe je dat”, heb ik als erg prettig ervaren. Ik vind dat je het op een fijne manier leidt en begeleid. De rust rondom de retraite was fijn en ook het persoonlijk gesprek dat ik met jou heb gehad vond ik heel fijn. Gebleken is dat ik het goede mee naar huis neem en dat het daar nog doorwerkt.

In de drukte van het leven
Verliezen we soms onszelf
Dan moeten we stilte toelaten
Om onszelf terug te vinden.

Stilte toelaten
Je afzonderen van de drukte
Je afsluiten van anderen
Jezelf tot rust laten komen
Tot jezelf terugkeren

Deze tekst drukt uit wat ik nodig had.
Derkje

‘In de vele momenten van stilte kom je tot jezelf, waarbij je in de terugkerende groepssessies steeds opnieuw uitgenodigd en uitgedaagd wordt om een volgende stap te doen in je proces van loslaten. Dit onder de zeer deskundige en integere leiding van Joke. Naast het uitdagen maakt zij je op verschillende manieren bewust van het belang van het voelen wat er in en met je lichaam gebeurt en laat je daarmee de spiegel zien van wat er zich in je hoofd afspeelt.
Een aanrader als je iets los te laten hebt. En wie heeft dat nou niet?’
Jos

“Heel fijn om een paar dagen in stilte te zijn en ruimte, tijd en aandacht te hebben om aan je ziel te werken. Al heel snel werd me duidelijk dat je mocht zijn wie je echt bent. Een verademing om alle houdingen en verwachtingen over boord te gooien. Dat alleen al was loslaten en vrij zijn.
Onder begeleiding van Joke die met weinig woorden de kern weet te raken, zodat je een stap verder kunt zetten op je spirituele pad. ”
Judith