Impressie Adventretraite ‘Op weg naar Kerstmis’, 10-13 december 2015

‘Dit jaar heeft ‘de Kerst’ een andere lading gekregen voor mij. De Advent heeft betekenis gekregen. Wederom heb je liefdevolle, veilige omgeving weten te creëren waardoor werkelijke verbinding in liefde mogelijk was om te groeien voor allen. Als de wereld er toch zo uit zou mogen zien… De retraite zou eigenlijk in het zorgpakket moeten zitten, zodat een ieder dit mag beleven! Gevoed ga ik verder in mijn groeiproces’.
Petra

‘Je terugtrekken uit de drukte van alledag – je verlangen diep van binnen naar het Licht – de verwachtingsvolle tijd van Advent – in een omgeving die vraagt om stil te worden ….
Ik heb dit alles ervaren. Wat een weldaad om elkaar de stilte te geven!
Het was voor mij de eerste keer en ik ben gelouterd en vol dierbare ervaringen naar huis gegaan. Ik had er naar uitgekeken, zocht de stilte en wilde weer afdalen naar het kind diep in mij. Het gebed ‘Hernieuw in ons de geest van het kindschap’ ontroerde, niet alleen mij.
Het verzorgen van ons eigen lichtje, steeds opnieuw bepalen waar het moest staan t.o.v. de grote kaars, het bracht me steeds weer bij mezelf.
De pelgrimsdans op de muziek van het symfonisch gedeelte uit het Weihnachtsoratorium voel ik nog na.
De kaars die ik in de Abdijwinkel heb gekocht heeft al meerdere keren gebrand, waarbij ik het samenzijn steeds weer opnieuw ervaar.
Zo ben ik op weg gegaan naar Kerst’.
Ina

‘Vorig jaar na de zomerretraite besloot ik al terug te gaan naar Koningsoord en onder de bekwame en lieve begeleiding van Joke Litjens de adventsretraite te doen. Het schept een band om met de groep van bijzondere mensen samen te zijn. Onze gastenzuster Lieve heeft ons prima verzorgd. Het was ook fijn om met haar te kunnen praten, want wat weet ik van het kloosterleven.
De bezoeken aan de kapel en gezang van de zusters zijn prettig. Het luiden van de klokken geeft een ander ritme aan dan de hectiek van alledag.
Het (h)eerlijke verblijf, de sfeer in de kapel, de oefeningen, zang en dans, het heeft mij weer goed gedaan. Inmiddels is het 30 december 2015, de retraite ongeveer 2,5 week geleden. Als ik nu aan het einde van de middag naar buiten kijk, zie ik dat het weer lichter wordt. We zongen “als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur”. We hebben weer een beetje van ons licht terug en niet alleen omdat we de kortste dag achter de rug hebben.
Een beetje lichter ben ik op huis aan gegaan met het voornemen om terug te keren naar Koningsoord, uiteraard voor een retraite van Joke’.
Els

‘Advent —tijd voor aandacht— herdenken en verwachten…
Advent overgang van donker naar het licht…

We ontsteken ieder ons eigen lichtje terwijl we zingen:
Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft,
Vuur dat nooit meer dooft.
Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft.
Als alles duister is.

Joke spreekt de meditatie uit en we nemen de tijd om stil te worden…
Bewust worden van de aanwezigheid van het Licht.
In je innerlijk keren wat je aanraakt van de meditatie….stil worden en je blik naar binnen richten…om in contact te komen met jezelf.
Wat is mijn verlangen… mijn verdriet… wat leeft in mij… wat moet groeien.

Dan mag ik mij uitstrekken naar het Licht met twee engelen om mij heen.
Kon ik het Licht wel omarmen… het loslaten was moeilijk.

Op weg naar kerst… het feest van het Licht… het Licht toelaten en afscheid nemen van de duisternis’.
Lia

‘Met een groep van 12 vrouwen en 2 mannen hebben we advent beleefd. Het was een ‘samen op weg zijn’ en het waren lichtende dagen naar Kerstmis toe.

Steeds was er een prachtige ceremonie met de grote kaars:
De kaars werd doorgegeven van de een naar de ander, vergezeld door de volgende spreuk:
Het geschenk van het licht
wordt dankbaar ontvangen
toch willen wij niet
voor onszelf nu verlangen.
Wij geven het door van zuster naar broeder
totdat alle harten in vreugde zijn ontloken,
totdat alle vlammen in vuur zijn ontstoken.
Niet lang zal meer duren de donkere tijd,
want Christus Hij nadert in lichtendheid.

Na zulke mooie dagen kan ik thuis verder op weg gaan naar Kerstmis’.
Trees