Impressie Adventretraite 2017

Deze adventsretraite stond voor mij in het teken van het Licht. Mijn lichtje heeft ook alle dagen dicht bij het licht gestaan en ik voelde intens hoe het was om dat steeds weer bewust te doen. De eerste dag las ik mijn aantekeningen van de vorige retraites en het vulde me met dankbaarheid te ervaren wat ik achter me gelaten heb. Ik ben blij met de gesprekken die ik met jou heb gehad daarover, Joke.
Mijn uitwerking in houtskool van de donkerte die aan het licht mag komen, ontlokte bij jou de uitspraak dat er wel een explosie heeft plaatsgevonden.
Ja, ik heb een steen in de rivier verlegd en volg de stroom. Met vallen en opstaan hoop ik dit vast te houden.
Het inspirerende samenzijn in de groep, de gesprekken, de veiligheid en het vertrouwen te weten dat je er mag zijn zoals je bent, maken van mij een gezegend mens.
Ina

“Mijn 84-jarige moeder had laten weten dat ze graag een paar dagen naar een klooster zou willen. Het ouder worden en het achteruit gaan, vallen haar zwaar. Ik wilde graag dat ze in goede handen was en heb toen een retraite voor haar geboekt bij Joke die ik ooit geïnterviewd had, en die toen een blijvende indruk op me heeft gemaakt. Wat later dacht ik: waarom zou ik niet meegaan? Nooit eerder hebben mijn moeder en ik iets dergelijks ondernomen, maar we waren allebei erg onder de indruk. Vooral door hoe Joke het aanpakt: zo rustig en evenwichtig, zo subtiel maar niet soft, zo vrij en bevrijdend. Het meeste indruk op mij maakte dat ze mensen voor zichzelf in bescherming nam die wellicht iets te openhartig wilden worden. Ze zorgde voor een pas op de plaats: wat je wil gaan delen, wil je dat ook wel echt delen? Zodat niemand zomaar in een flow gaat praten, dat vond ik heel zorgvuldig van haar.
Verder vond ik het heerlijk dat er iedere dag ook gelegenheid was om te rekken en te stretchen en te zwaaien en zwieren. Ik lijk nog meer op mijn moeder dan ik al vermoedde, dat was een mooie ervaring. We hebben genoten van alles en iedereen en misschien zijn we niet zo de diepte ingedoken, maar veel dieper kwamen we gewoon niet. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat we samen waren wat soms voor teveel afleiding zorgde.
Ik heb vaker retraites gedaan, maar nooit eerder geleid door zo’n bijzondere ‘gids’ als Joke.
Wat iedereen overigens opviel, was dat mijn moeder gedurende de dagen steeds beter ging lopen. Op een gegeven moment vergat ze zelfs haar stok, zo goed hebben de dagen haar gedaan! Voor mij persoonlijk geldt: wat een geruststellend idee dat er mensen zoals Joke zijn en zulke pleisterplaatsen als abdij Koningsoord. Een veilige vluchtstrook waar je op verhaal kan komen. ”
Hanneke

‘Na een innerlijke strijd van vele jaren, heb ik vrede met mijn verleden gekregen.
Met hulp van jou Joke, ben ik stap voor stap uit de uitzichtloze afgrond gekropen.
De periodes waren soms zo heftig, dat ik het zonder hulp van jou, niet had gered.
Na flink ziek te zijn geweest, ben ik mijn nachtmerries de baas geworden.
De retraite deed mij goed.
Ik voelde mij open gaan en kon zomaar zingen.
Ik weet dat het broos is en dat ik waakzaam moet zijn.
Maar met jouw hulp weet ik dat het goed komt.
Dank je wel lieve Joke’.
Anita

‘Trefwoorden hierbij zijn voor mij; ruimte, veiligheid, warmte en empathie.
De (levens) problemen, die ik onvermijdelijk meebracht en inbracht in het groepsgebeuren ving je m.i. zowel voor mij, de groep en jezelf zo relaxt op, dat het (naar mijn waarneming) niet storend werkte.
Zelfs in de korte tijd dat ik deelnam heb ik veel geleerd, nieuwe ervaringen opgedaan en de zekerheid gegeven dat ik op het goede (wel met ups en downs) levensspoor ben terechtgekomen
Zoals jij het verwoordt; ”het stroomt”. Ik ervaar een energie die me rust,vertrouwen en kracht geeft.
Jij was op dat moment de goede en vertrouwde sleutel en stimulator voor me. Letterlijk bepakt en bezakt ben ik de Abdijheuvel afgedaald met een goed gevoel en heb nog eens extra de zuivere geest en lucht, die er heerst* in mijn geliefde Oosterbeek ingeademd.
Het was een heftige ervaring, die door jou goed werd ingeschat en begeleid’.
Gerard

‘Het was voor mij een grote omschakeling na de retraite dagen. Ik was erg moe en vond het best zwaar de draad weer op te pakken. Ik wil erg graag de stilte, het licht, in de ruime zin van het woord, bij me blijven dragen. Dat vraagt aandacht, niet alleen in afzondering maar ook in mijn bezigheden. Daar ben ik bewuster mee bezig. Lukt niet altijd maar ik vind de bewustwording een groot cadeau van de retraite.
Ik vond het bijzonder fijne dagen. De mensen van de groep, het klooster, de zusters, de stilte, het gebed in de prachtige kapel, de balans tussen afzondering en samenzijn, de geweldige begeleiding van jou… Dit alles heeft mij erg dicht bij mezelf gebracht.
Ik ga dit beslist nog een keer doen’.
Sofie

‘Het waren goede dagen en het was heerlijk om even helemaal de tijd te hebben om stil te staan bij datgene wat in mij gebeurt. Het was een ademteug om de komende tijd tegemoet te treden. Thuis voelde ik hoe ik rechterop ben gaan lopen, de energie voel stromen. Het is een wonder hoe we in zo korte tijd samen met elkaar zo’n proces van heel wording en innerlijke groei aangaan. Gezegend zijn we, dat we deze tijd mochten doorbrengen onder het ruime en lichte dak van de zusters van Koningsoord. Ik dank jou, Joke, alle mederetraitanten, de zusters en onze Hoeder en Leraar die ons samenbracht voor dit Adventsgeschenk. De trouwtekst van mijn ouders in december 1950 luidde: “Het zal worden één kudde en één herder”. Dat visioen is zichtbaar geworden in mijn leven: broeders en zusters die elkaar het licht doorgeven en wij allen die mogen delen in lichaam en bloed van Christus. Een droom om verder aan te werken in het nieuwe jaar, ieder op de plaats waar wij zijn’.
Han