Geestelijke begeleiding

Joke Litjens 1Ook voor een persoonlijk gesprek of voor een serie gesprekken kunt u terecht bij Joke Litjens. Het kan gaan over uw leven, de verhouding met uzelf, met uw naaste en met God. Het kan bevrijdend zijn om te spreken over wat u bezig houdt en over wat u bezielt. Dit schept ruimte en vragen verhelderen de weg die u gaat.

Wilt u weten of Joke ook iets voor u kan betekenen? Informeer naar de mogelijkheden en kosten via e-mail:
j.litjens@werkplaatsvoordeziel.nl
of bel 06-36124607

 

 

Impressie enkele deelnemers:

Nelleke  
Plaats je geest voor de spiegel van de eeuwigheid
Plaats je ziel in de helderheid van Zijn Aanschijn
Deze mooie oproep van Clara van Assisi spreekt me aan. Mijn ervaring is dat je juist hierbij geholpen wordt in de Werkplaats voor de Ziel; in de gesprekken met Joke gebeurt dat samen. Telkens weer heb ik na zo’n gesprek de ervaring dat ik meer ruimte heb, dat er een ander licht op schijnt.

Esther
Wanneer je op zoek bent naar een luisterend oor, een scherp observator, iemand die liefdevol weet te spiegelen en niet bang is voor datgene wat ze aantreft, dan zit je bij Joke helemaal goed. Ben je zoekende, vragende, of heb je het al gevonden ook dan tref je in Joke een uitstekende medezoeker, medevragenstelster en medevinder. Kortom geef jezelf een groot cadeau en stap binnen in de werkplaats voor de ziel en je zult verrast zijn door de schatten die je daar zult ontdekken met Joke als getuige.

Catharina
In een verwarrende tijd heeft de begeleiding van Joke me geholpen af te remmen, toe te laten, in ogenschouw te nemen. Ik zou Joke als geestelijk begeleider willen beschrijven met de woorden ‘intelligent, ervaren, openend, liefdevol, koersvast en (daardoor) ordenend’. Gericht op je ziel, ook als je die zelf even kwijt bent. Ze steekt je lichtje aan.

Anita
‘Ooit, in het begin toen ik bij je kwam, heb je eens tegen mij gezegd; In jouw situatie kun je kiezen  uit drie mogelijkheden; “Je kunt op de vlucht gaan; je kunt verstarren of je kunt vechten”.
Voor het laatste heb ik toen gekozen en ondanks alle struikelingen, valpartijen en vele dieptepunten, ben ik toch steeds overeind gekrabbeld.
Dankzij jouw steun ben ik er nog en heb ik het aangedurfd om mijn verleden in de ogen aan te kijken en er aan te werken.
Dank je wel lieve Joke’.

Antoinette
‘Joke heb ik ontmoet op de pelgrimsreis naar Santiago.
Tijdens een gesprek met haar over therapie en de zin daarvan werd ik aan het denken gezet.
Een paar maanden later heb ik haar gebeld en een afspraak gemaakt.
Haar manier van het benaderen van de vastgeroeste en voor waar aangenomen en niet in mijn leven passende aannames over geloof en leven vragen meer dan één gesprek.
Inmiddels zijn we heel wat gesprekken verder. Een nieuwe denkwijze, afschudden van al het oude is een hele moeilijke en lange weg.
Maar ik voel mij welkom , veilig en begrepen.
Natuurlijk ik moet het zelf doen, maar zit hier wel op een juiste plek’.

Agnes
‘Wat je me geeft, is een warm en open hart en veel deskundigheid.
Heerlijk om een vaste plek te mogen hebben om m’n verhaal te doen, m’n geestelijke zoektocht en geschenken met je te mogen delen, en met raad en daad (meditaties, boekentips, oefeningen, enz.) bijgestaan te worden om verder te mogen groeien in het leven met de Aanwezige.
Heel veel dank!’

Eelkje:
’Op een moment dat ik aardig aan de grond zat ben ik na een retraite bij Joke met haar aan de praat gekomen, eerst regelmatig, daarna wat minder, nu af en toe, naar behoefte.Persoonlijk leven, werken, geloven, al die gebieden vinden in die gesprekken veilige ruimte om bezien en bevraagd te worden.
Het helpt mij meer bij mijzelf te komen, meer te (durven) staan voor wat ik denk en voel, meer te leven wie ik ben, beter voor mijzelf te zorgen. Ik voel me herkend.
En alleen al te weten dat dat er ìs, en dat ik beroep op haar mag doen als het nodig is, maakt dat ik vooruit kan. Daar ben ik erg dankbaar om!’

Maria:
‘In 2006 heb ik bij jou en Jos van Genugten een driedaagse gevolgd onder de titel Levenskunst. Het verhaal van het sprookje van de blaffende honden stond op de eerste dag centraal. Die dagen hebben mij toen bemoedigd. Wat ik niet wist is dat ze nu, anno 2013 opnieuw van grote waarde voor mij waren.
Enkele maanden geleden speelde mijn innerlijke angst opnieuw een grote rol. Ik heb toen mijn schrift opgezocht van die dagen. Daar lag een tekening in van mijn angst. Ik tekende toen een blij poppetje met een groot zwart gat op de plaats waar bij anderen hun hart zit.
Ik zal je het proces besparen maar ik heb mijn ‘schat’ ontdekt en daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor. Het zwarte gat is een mooie open ruimte waarin God met mij bezig is.
Waarom schrijf ik jou dit? Om jou terug te geven dat dus ook jaren later de inspiratie die je probeert over te dragen zijn kracht niet verliest. Je sprak in het interview over zaaien. Wij kunnen niet altijd overzien wat het met mensen doet maar blijkbaar heel veel. Daar ben ik een wandelend bewijs van’.

Janneke:
´Met een vol hoofd kwam ik bij jou voor een eerste gesprek in oktober 2012, na jou ontmoet te hebben tijdens de Rome reis samen met Stijn Fens.
Het was heel wat zo´ n  eerste gesprek. Durf ik alles wel te zeggen, wat zou jij hier allemaal van vinden.
Alles kon ik zeggen bij jou, zo goed voelde het meteen. Jij hebt mij de goede weg gewezen, o.a. lees de Bergrede Mattheus 5 en 6. In de maanden daarna kwamen de emoties van al die jaren los. En ook heb ik geleerd te vergeven onder deze omstandigheden. Ik voel me nu een bevrijd mens met een leeg hoofd. Ik heb heel veel geleerd in deze gesprekken´.

Trees:
Tijdens een verdrietige periode kwam ik via de workshop “De kunst van het
loslaten” in kontakt met Joke Litjens. Haar werkwijze sprak me meteen aan.
Toen ik enkele maanden later een retraite van haar volgde en een persoon-
lijk gesprek met haar had, dacht ik : “Dat zou ik vaker willen.” En dat bleek
mogelijk, zodat ik nu regelmatig een gesprek met Joke heb.
Waarover we praten ?
Over alles, wat me momenteel bezighoudt. B.v. Wat betekent God voor mij?
Hoe ga ik met mijn medemensen om ? Hoe sta ik in het leven ? Zit ik wel
lekker in mijn vel ?
Soms moet er eerst wat “oud zeer” opgeruimd worden. Dat geeft lucht !
Joke kan goed luisteren en heel adequaat reageren, waardoor ineens iets
duidelijk kan worden, wat ik voorheen nog niet door had.
Ze wijst op bepaalde mogelijkheden, zonder zich ooit op te dringen.
Bij Joke vind ik dan ook de bezieling en inspiratie, die ik in de kerk mis.
Bij haar mag ik zijn, wie ik ben en dat voelt goed.
Ik ben daarom dankbaar, haar als een betrouwbare gids op mijn levensweg
ontmoet te hebben.

Anita:
In het donkerste gedeelte van mijn leven heb ik, bijna twee jaar geleden, veel moed verzameld om met Joke contact op te nemen voor een afspraak.
Dit eerste gesprek was voor mij moeilijk en een hele hoge drempel.
Maar ik heb toen wel voor mezelf besloten om hiermee door te gaan.
Sinds die bewuste dag kom ik regelmatig bij haar.

Het was een grote chaos in mijn hoofd en samen zijn we toen aan de slag gegaan. Door Joke’s deskundige leiding zijn de obstakels in mijn leven helderder en meer bespreekbaar geworden.
Ik kwam tot de conclusie dat ik heel diep in mijzelf was verdwaald.
Ik heb leren inzien dat alles wat er in mijn leven is gebeurd, twee kanten heeft. Dat het dikwijl ‘is zoals het is’, zoals Joke het altijd zo mooi verwoordt.
Maar dat er omstandigheden kunnen zijn geweest waar je totaal geen invloed op had.

Langzaam krijg ik het gevoel dat ik weer boven kom drijven en zie ik weer lichtpuntjes. Ik ben er nog niet want ik moet oppassen dat ik niet weer word terug gezogen.
Maar ik heb meer eigenwaarde gekregen en dat kan niemand me meer afnemen! En dit positieve gevoel is voor mij is een belangrijke stap in de goede richting!